HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Az első többnyelvű közösségi oldal

nincs megjegyzés

Még egy közösségi oldal – mi különös lehet benne?

A finn XIHA a világ első többnyelvű közösségi oldala. Bár aa Facebook, a Twitter és a LinkedIn is kínálnak különböző nyelvű tartalmakat, de mindegyikük egynyelvű megvalósítással: a felhasználó kiválaszt egy nyelvet, és azon a nyelven olvashatja a felhasználói felület szövegeit. Kevés kivételtől eltekintve azt a nyelvet használja saját állapotfrissítéseihez, megjegyzéseihez is.

A legtöbben ezért annak az országnak a nyelvét választják, ahol élnek, és ritkán használnak más nyelvet közösségi interakcióikhoz.  Ez a megoldás a XIHA létrehozói szerint távol áll az ideálistól, mert a nyelv az egyéniség és azonosságtudat fontos része; egyre többen élnek és dolgoznak távol szülőhazájuktól, egyre többeknek kerülnek távol kapcsolataik. Életükben egyre többen használnak egynél több nyelvet, tehát éppen itt volt az ideje, hogy megszülessen egy olyan közösségi oldal, amit mindenki saját nyelvén használhat.

A XIHA felhasználói felülete mintegy 60 nyelvre van lokalizálva, a tartalmak is ugyanennyi nyelven olvashatók. A többi közösségi oldalhoz képest a jelentős különbség a valós idejű fordítás. A Google Translate mély beágyazásával és emberi fordítókkal a közvetlen üzenetek és frissítésfolyamok közvetlenül fordítódnak. Érdekes és működőképes megvalósítása a gépi és emberi fordítás együttműködésének.

Mostanáig a XIHA 200 országból félmillió felhasználóval rendelkezik, bár teljes forgalmának egy ország sem teszi ki 5%-át. Alapítói szerint a sima háttérfordításnak köszönhetően a XIHA sokkal gyorsabban terjeszkedhet, mint ahogy a Facebook tette és teszi. Felhasználási feltételei egyértelműen leírják, hogy kereskedelmi célokra nem használható, bár ez a későbbiekben – a cégek és márkák megjelenésével – változhat.

A XIHA sem kínál mást, mint bármelyik másik közösségi webhely – kommunikációt, egymás követését, kép és videófeltöltést: a szokásost.

A XIHA mindezt azonban másképp kínálja: a tartalom azonnali és közvetlen többnyelvű megjelenítésével.

Az élet nem habostorta – mondotta Virág elvtárs, és igaza volt. A “nyugati” nyelvek között viszonylag könnyű a konverzió, lévén, hogy úgy-ahogy egy tőről fakadtak; a magyarral azonban meggyűlik a baja az integrált fordítónak. Néhány képernyőkép:

XIHA nyelvi beállítások

XIHA nyelvi beállítások

XIHA szavazás két nyelven

XIHA szavazás két nyelven

XIHA stream

XIHA stream

XIHA header

XIHA header

Akit érdekel, feliratkozhat e-mail címével, Facebook vagy Twitter accountjával a www.xihalife.com oldalon.

Via Web Translations Buzz

Írta: htmlinfo

2010. 08 27 at 7:13 am

Kategória: Hírek,Tippek

Címkék , ,

Megjegyzés hozzáfűzése