HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Internet útmutató

nincs megjegyzés

Isten hozott az interneten! Az itt következő néhány egyszerű szabályt betartva biztos lehetsz benne, hogy szörfözésed élvezetes és biztonságos lesz.

Azonosítás

Bejelentkezéshez tartsd kéznél az önkormányzat által kibocsátott Valós személy igazolványodat (VSZI). Az internetre történő, azonosítás nélküli bejelentkezés a 2012-es Anonimitásellenes törvény alapján üldözendő; minden internetes tevékenységhez (megjegyzéshez, e-mailhez, blogbejegyzéshez, fórumüzenethez) hozzá kell kapcsolni a tevékenységet végző valódi nevét. Az azonosítás egyszerű: számítógéped (MacOS 15, ChromeOS7 vagy magasabb verziószám) automatikusan kapcsolódik érintés nélküli azonosító igazolványodhoz, és biometrikus adataid alapján megállapítja személyazonosságodat. A biometrikus ellenőrzés során ne viselj arcodat árnyékoló sapkát, fátylat, kontaktlencsét, előtte borotválkozz meg; átivott éjszaka után sem ajánlott megpróbálkozni a biometrikus azonosítással.

Geolokáció

Az internet nagyjából 120 – országonkénti – régióra van felosztva. Ez biztosítja, hogy minden felhasználó számára a megfelelő szórakoztató tartalom szolgáltatása történhessen meg, és senki ne érhessen el olyan tartalmat, ami nem neki való. A geolokáció a bejelentkezés földrajzi helyzetétől függ – ha ez megegyezik a VSZI-ben rögzített országgal, kezdődhet a böngészés.

Megjegyzés utazóknak: ha utazás közben is szeretnél internetezni, másik országba utazás előtt be kell szerezned a geolokációs vízumot. Ennek hiányában a külföldi helyeket csak a Google Street View 3D Plus Touch alkalmazással érheted el. A Google Street View 3D Plus Touch alkalmazás csak azokat a dolgokat mutatja meg, amelyek az országod jogrendszere szerint legálisak; fantasztikus, kockázatmentes módja a más kultúrák távolról történő megismerésének.

Bejelentkezés a megfelelő internetre

Számos tartalomajánlat attól függ, melyik internetre jelentkezel be. Ha a GoogleAppleAmazon internetre jelentkezel be, néhány kattintással elérheted a világ legnagyobb digitális könyvtárát, filmek ezreit, valamint a házi készítésű elfogadott honlapok gyűjteményét. Ha a DisneyWarnerBrosViacom internetre jelentkezel be, egy másik digitális könyvtárhoz, filmgyűjteményhez, és elfogadott honlapokhoz nyersz hozzáférést.

Bár nem ajánlhatjuk egyik internetet sem a másik ellenében, annyit elmondhatunk, hogy a goo:// internet tökéletes kutatásokhoz és a gondtalan szórakozásokhoz, a dis:// gyorsabb filmletöltést kínál.

Felnőtt tartalom

Ha a VSZI kártyád igazolja, hogy elmúltál 21 (néhány országban 30) éves, jogod van megtekinteni a felnőtt tartalmakat. A felnőtt tartalmak közé tartozik a pornográfia, a moderálatlan fórumok, a politikai viták, vallási nézetek kifejtése, a művészetek és általában a szabad vélemény-nyilvánítás. A 21 (néhány országban 30) éven aluliak politikáról és vallásról csak családon belül cserélhetnek eszmét, művészi önkifejezésüket saját lakásukon belül élhetik ki.

Internet jogosítvány

Az internet jogosítvány megszerzése szükséges előfeltétele annak, hogy a web mindenki számára biztonságos legyen. Mielőtt a kormányok bevezették és kötelezővé tették volna az internet jogosítványt, az egyszerű felhasználók gyakran elvesztek a webhelyek milliárdjai között, naivan rákattintottak a Nyerj egy valamit! típusú hirdetésekre, aztán csak lestek a hirtelen megnyíló ablakok között. A jogosítvány megszerzése általában 2-5 napig tart; egy tanfolyamot kell elvégezni a helyi Böngésző Iskolában. A vizsgára alaposan fel kell készülni, mert alaposan felmérik a jelentkező tudását:

 • Mi az a piramisjáték, és hogyan működik?
 • Hogy lehet kicserélni a napelemet a cyberkesztyűn?
 • Miért nem célszerű online szidni a kormányzatot és a nagyvállalatokat?
 • Miért illegális VSZI nélkül internetezni?
 • Melyik évben vette meg a Google az internetet?

Termékelhelyezés

Ahogy bizonyára mindenki tudja, a termékelhelyezés és a fizetős szolgáltatások említése a videókban és szövegekben a hirdetések egyéb formáit váltotta fel. Tartsuk észben, hogy az ilyen termékelhelyezések nélkül az internetet nem lehetne finanszírozni, és nem is létezne! 2014-ben Minden főbb tartalomszolgáltató egyetértett és megállapodott abban, hogy a hagyományos hirdetéseket termékelhelyezésre cseréli; 2019 óta mintegy 80 országban a politikusok beszédeit is kereskedelmi hivatkozásokkal fűszerezik. Ez teszi lehetővé, hogy kevesebb adót fizessünk, tehát ez egy klasszikus win-win játszma.

Technikai zsargon

Az interneten gyakran találkozunk rövidítésekkel és mozaikszavakkal. Ha nem ismerősek, tartsd kéznél az itt következő kis szószedetet, vagy tanuld meg:

 • WWW – Szó szerint “World Wide Web”, a web kezdetéről fennmaradt kifejezés. Eredeti jelentését kinőtte, de az idősebb netpolgárok még használják. Hasonlóan a kommunizmushoz, egy meglehetősen rokonszenves, de megvalósíthatatlan ötlet.
 • Vírus – A vírus, vagy ahogy az idősebbek gyakran nevezik: “számítógépes vírus”, egy program, amely az agychipbe hatolva a vásárlási vágyat stimulálja. Ha azon kapod magad, hogy egy szupermarketben állsz, attól a sürgető vágytól hajtva, hogy azonnal vásárolj egy bizonyos márkanevű terméket, az valószínűleg “számítógépes vírus” tevékenységének eredménye. Ezek a programok teljesen illegálisak; a vásárlási vágy stimulálása az agychipen keresztül beleegyezéshez kötött, a beleegyezési korhatár hat év.
 • LOL – A rövidítés eredete az idők homályába vész – emlékezhetünk, hogy a 2015-ös Tisztítsuk meg a webet akció során megsemmisült jónéhány archív anyag is. Mindenesetre valószínű, hogy valahogy a nevetéssel áll kapcsolatban.

Pénz az internetről

Számos módja van annak, hogy pénzt szerezzünk az interneten keresztül. Csak egy gyors áttekintés a törvényes lehetőségekről, ahogyan össze lehet gyűjteni egy-két fillért:

 • Ha hozzájutsz egy agymunkás melóhoz, egyszerű kérdésekre kell válaszolnod napi nyolc órában: “A képen ábrázolt ember férfi vagy nő?”. Az ilyen kérdések megválaszolása segít az adatbányász algoritmusok továbbfejlesztésében.
 • Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy jól kereső ötlethullajtóként helyezkedj el, az internet olyan részben dolgozhatsz, ahol megjegyzéseket írhatsz, chatszobákba léphetsz, befolyásolhatsz másokat, felemlítve egy termék, ötlet, vagy személy csodás tulajdonságait. Az Egyesült Államok kormányzata vagy 150.000 ötlethullajtót alkalmaz.
 • Dolgozhatsz tartalomújraíróként is. Naponta megszámlálhatatlan cikk, kép, hír és felhasználói megjegyzés születik az interneten. Mielőtt mindez át lenne ültetve az internet lokalizált verzióiba, át kell írni őket, hogy megfeleljenek a hely kulturális és jogi követelményeknek. A tartalomújraíró dolga ismerni ezeket a követelményeket és a tartalmat ezeknek megfelelően megváltoztatni, törölve a nem megfelelő részeket, újrafogalmazva azokat a tényeket, amelyek kognitív disszonanciát okozhatnának az olvasóknak.

Társkeresés

Egyedülálló vagy és partnert keresel? Biometrikus adataid, jövedelmed, tartózkodási helyed, valamint Általános Beállítottságod (ÁB) alapján (mely internet jogosítványod pontszámából adódik) a rendszer bárhol a világon 10-100 közeli embert tud javasolni. Első pillantásra fárasztónak tűnik mindegyikkel találkozni, hogy megtalálhasd az igazit – ki a fene akar 10 embert megismerni, ha nem biztos, hogy köztük lesz a kiválasztott – de tartsd észben: nagyszüleink generációjának nem álltak rendelkezésére ilyen kifinomult eszközök, mégis sikerült szerelembe esniük.

Ha illegális tartalmat találunk

Bármennyire is biztonságos napjainkban az internet, előfordulhat, hogy olyan tartalmakra bukkanunk, amelyek szükségtelenül felkavaróak. Lehet, hogy túl megrázó egy tudósítás egy másik ország politikai ügyeiről; találkozhatsz véletlen meztelenséggel; lehet, hogy letöltesz egy 1990 előtti könyvet, mielőtt egy tartalom újraírónak sikerült volna foglalkoznia vele. Ezeket azonnal jelenteni kell a hatóságoknak az operációs rendszer Jelentem gombjával. Ilyen esetben internet szakértők lépnek kapcsolatba a felhasználóval, ha további információkra van szükségük; meglátogathatják otthonában is, vetnek egy pillantást az internetezéshez használt hardverre, és esetleg megvizsgálják a felhasználó általános mentális stabilitását.

Egyszerűbb mint amilyennek látszik

Bár elhalmoztuk a kedves olvasót egy csomó tudnivalóval, nem szeretnénk elrettenteni az internet világától. A web megnyugtató, harmonikus élmény. Évtizedekkel ezelőtt, amikor a web kezdeti napjait élte, a káosz szabadon áramló helye volt. Különböző nézőpontok, szerzői jogi harcok dzsungele, nem lokalizált tartalmak, anonim befeketítő kampányok, nem elfogadott szoftverek, és hasonló szörnyűségek keringtek a weben. Ehhez képest igazán szerencsések vagyunk, hogy az internetet most, 2025-ben érhetjük el, nem 1995-ben. Isten hozott az interneten, érezd jól magad!

A lokalizáció ötletét az Index cikke adta, via Blogscoped

Írta: htmlinfo

2010. 08 10 at 11:54 am

Kategória: Csak úgy...

Címkék , ,

Megjegyzés hozzáfűzése