HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

User experience

2 megjegyzés

A következő néhány sor közel sem kinyilatkoztatás, hangsúlyozottan személyes vélemény. A krérdés, amit boncolgatni szeretnék, így szól: mennyire legyen szép egy operációs rendszer?

Ez a bejegyzés már motoszkál bennem egy ideje, begépeléséhez egy Index cikk adta az apropót. A Chrome OS ablakkezelőjéről került nyilvánosságra egy kép:

Chrome OS ablakkezelés

Tagadhatatlanul tetszetős. Mint a Vista:

Vista desktop

Vagy a Win7:

Vindows 7 desktop

Vagy, ha eltávolodunk a Microsoft termékektől:
Linux desktop

Hogy visszatérjünk az eredeti témához: a kérdés megválaszolásához először egy másik kérdésre kell választ adnunk: mit várunk el egy oprendszertől? Ki-ki mást. Én például azt, amit úgy általában tanítanak egy operációs rendszerről:

 • A gép hardverelemeinek kezelése, működtetése
 • Alkalmazások futtatása
 • A feldolgozás ütemezése, az erőforrások megosztása
 • Az adatok kezelése, átvitele
 • Kapcsolattartás a felhasználóval
 • A programok, adatok biztonságos tárolása
 • Működési zavarok jelzése, kezelése

A felsorolás azóta igaz, amióta operációs rendszer létezik. És ennyit várok el tőle. Még véletlenül sem azt, hogy önmagát előtérbe tolva, csillogva, villogva, lekerekített sarkokkal, animációkkal, áttetsző alkatrészekkel fogyassza fölöslegesen azokat az erőforrásokat, amelyekre felügyelnie kellene. A fenti csilli-villi képernyőképek mellé – e bejegyzésben utoljára – illesztek még egy képet: a saját munkaasztalomat.

DesktopKonklúzió: az én kedvemért ne törje magát egy programozó sem, hogy minél több felhasználói élményt zsúfoljon a képernyőmre. Sőt, kifejezetten megkérem őket: mellőzzék. Majd én pazarlom a gépem erőforrásait, ha én akarom.

Írta: htmlinfo

2010. 05 17 at 8:22 pm

Kategória: Vélemények

Címkék , , ,

2 megjegyzés :: 'User experience'

Feliratkozás a megjegyzésekre: RSS vagy Trackback küldése: 'User experience'.

 1. Te jó ég hogy néz ki az a Windows 7… Ha valaki ennyi baromságot pakol rá, akkor persze, hogy megeszi az erőforrásokat

  Gyussz

  2010. 05 17 at 20:47

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Monostory Miklós. Monostory Miklós said: User experience a HTML Infon: http://bit.ly/bC4dBJ […]

Megjegyzés hozzáfűzése