HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Hova tovább?

2 megjegyzés

Kezdetben vala a HTML. És látá Berners-Lee, hogy az jó. Teremtett hát hozzá formázó attribútumokat, felsorolásokat, fontformázó elemeket, táblázat elemeket, interaktivitást lehetővé tevő űrlapokat, és sok más jó dolgot. És megteremtette a scriptek befoglalásának lehetőségét.

A tudósok által létrehozott egyszerű, következetes leírónyelvbe betették a lábukat a programozók – jó kis képzavar, ugye? És innen kezdődött a web új korszaka. Először mindenki animációkkal játszadozott, majd jöttek a weblapba épített különféle kalkulátorok. Az oldalon belül kereső utilityk, meg a kibomló-összecsukló menük. Soha-be-nem-töltődő elméretezett Java appletek, leállíthatatlan háttérhangok, csecsebecsék.

A múlt század vége előtt öt évvel kezdődött az újabb forradalom: a PHP/FI. A szerveroldali scriptnyelv gyorsan fejlődött, egyre több szolgáltatást nyújtott, míg mára a szerveroldali programozás szinte megkerülhetetlen részévé vált. Számtalan beépített függvénye megkönnyítette – többek között – az adatbázisok elérését is. A jól ismert LAMP betűszó utolsó karakterévé avanzsált.

Na igen. A régi motorosoknak a HTML mellett közelebbről meg kellett ismerniük a webszerver működését, félig-meddig adatbázis-programozóvá kellett válniuk, és kedvenc leírónyelvük mellé meg kellett tanulniuk a kliens és szerveroldali scripttechnikákat is.

Közben az is kiderült, hogy nem mind arany, ami fénylik: jó a font elem, jók a formázó attribútumok, de nem az igazi. Váljon el egymástól a tartalom és a megjelenítés! És megjelent vala a CSS, amit először vegyes érzelmekkel fogadtak a kóderek. Később megszokták, majd előnyeit felismerve, a böngészőgyártók által támasztott akadályokat leküzdve megszerettek.

De ekkor sem dőlhettek hátra, mert a fáradhatatlan programozók újabb betűszót alkottak, az AJAX-ot.

A szó az Asynchronous JavaScript and XML szavakból áll össze, és egészen új utakra terelte a webet. Olyan útra, amire Berners-Lee legvadabb álmaiban sem gondolt. Arra az útra, amin naponta lépkedünk.

De hova tűnt a HTML oldalak egyik legnagyobb előnye: a hordozhatóság? A régi szép időkben barhonnan bárhova egyszerűen áttelepíthettük a szájtot. Copy or Move. És ha ügyesen, ésszel készítettük el a linkstruktúrát, azonnal működött. Az adatbázisban tárolt tartalom már megnehezíti a játékot. Költözéskor már nemcsak az íróasztalt kell magunkkal vinnünk az irataink tartalomjegyzékével, hanem a szomszédtól kell dobozokat kölcsönkérni, hogy az asztal melletti polcról az adatokat is vinni tudjuk…

Jobb lett ettől a web? Használhatóbb?

Írta: htmlinfo

2009. 06 25 at 7:42 am

Kategória: Vélemények

Címkék , , , , ,

2 megjegyzés :: 'Hova tovább?'

Feliratkozás a megjegyzésekre: RSS vagy Trackback küldése: 'Hova tovább?'.

  1. Sure thing. A fejlődés elkerülhetetlen. Ha minden egyszerű és buta lenne, akkor ugyan lehetne hordozni, de még mindig 512 megás vincsiket használnánk.

    A read-only webből rw lett, így – mivel nem akarunk minden jött-mentnek ftp jelszót adni – a tartalmat már bárki előállíthatja, és ők nagyon sokan vannak.

    deejayy

    2009. 06 25 at 8:51

  2. […] web jövőjéről Írta: tcz on June 25, 2009 Uncategorized A HTML Infón jelent meg egy bejegyzés, ami rövid, nosztalgikus hangvételű összefoglalót nyújt a web fejlődésének […]

Megjegyzés hozzáfűzése