HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Mozaikszavak, rövidítések, egyebek

egy megjegyzés

Építkezni kezdtem. Előregyártott, rugalmas, több célra is használható elemekből. A gyártó hatvanoldalas dokumentációban írta le az egyes elemek felhasználhatóságát, részletezve: melyik melyiket tartalmazhatja, melyik milyen célra használható.  Voltak elemek az alapokhoz, a falakhoz, ablakokhoz, ajtókhoz, a kéményhez, sőt, még a  képekhez is a falon. Az építmény dekorációjához is gyártottak előre néhányat, de benne volt a gyártói specifikációban, hogy ezekkel csínján kell bánni, és nem felcserélhetőek, mert akkor nem töltik be eredeti funkciójukat.

Igyekeztem minden gyártói előírást betartani; a végeredmény viszonylag stabil, szemüvegfüggetlen építmény lett. Jártamban-keltemben azonban elborzadtam néhány szomszédvár láttán. Ugyanannak a gyártónak ugyanazon elemeiből építkezve valami hihetetlen építmények születtek.

A falelemeket színezék, ahelyett, hogy a gyártó színezőanyagát használták volna. Az ablakelemeket széltében-hosszában megnyújtották, hogy bejárati ajtó legyen belőle. A kész házat izgő-mozgó reklámtáblával takarták  el, és az amúgy tetszetős építmény csak akkor tárult szemem elé, ha túljutottam az erőszakolt, csicsás transzparensen. Borzalmas módon összerakott építményekkel  találkoztam.

El is gondolkodtam, vajon mi veszi rá az embereket, hogy sutba dobják a jó gyakorlatot és a gyártói előírásokat. Keresgéltem egy kicsit, és elszörnyedve jöttem rá egy lehetséges megoldásra.

Alternatív felhasználási javaslatokat találtam, teljes komolysággal leírva. A Weblabor blogmarkjai között is leltem egy posztot, amely 10 ritkán használt HTML elemet ajánl az olvasó figyelmébe.  Közülük a harmadik az acronym elem, amely valóban hasznos, többször esett róla itt is szó.  Nézzük, hogy ajánlja használatát az említett forrás:

The <acronym> tag is a way to define or further explain a group of words. When you hover over text that has the <acronym> tag used, a box appears below with the text from the title tag. For example:
The microblogging site <acronym title="Founded in 2006"> Twitter</acronym>
has recently struggled with downtimes.

Na igen. A kezdő építőmester elolvassa és örül, hogy milyen jó ötletet talált tooltip-üzenetek megjelenítésére. És nem veszi észre, hogy utcanév-táblát szögelt bejárati ajtajára – névtábla helyett. Megmosolyogtató – vagy sírnivaló.

Az utolsóként ajánlott, és – szerencsére – ritkán használt tag a <wbr>. Szerepe feltételes sortörésként az volna, hogy csak akkor következzen be a szöveg új sorba tördelése, ha szükséges. A Netscape vezette be, még valamikor 1996 előtt, de sosem vált a HTML Ajánlás részévé.

Vagyis az építőmester olyan anyagot javasol beépítésre, amely nem illik a többi szabványos, egységes elvek alapján elkészített elem közé, nincs hozzá gyártói specifikáció. Kívül esik a szabványon, viselkedése esetleges, megjósolhatatlan. Épület esetén az építő ilyen esetben elveszíti a garanciát – weblap esetén böngészőről-böngészőre változhat a megjelenés.

Leírtam már én is többször: használjunk mindent a saját céljára, ne erőszakoljuk meg az elemeket. És bár az eredeti bejegyzés szerzője nem olvassa, mégis hozzáfűzöm: ne adjunk másoknak rossz tanácsokat!

Írta: htmlinfo

2009. 04 10 at 9:11 am

Kategória: Vélemények

Címkék , , ,

Egy megjegyzés :: 'Mozaikszavak, rövidítések, egyebek'

Feliratkozás a megjegyzésekre: RSS vagy Trackback küldése: 'Mozaikszavak, rövidítések, egyebek'.

  1. […] Elég egyértelmű, nem? […]

Megjegyzés hozzáfűzése