HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Hogy válasszunk CMS-t?

2 megjegyzés

Amióta a PHP elterjedtté vált, a CMS-ek az internet és az önmegvalósítás egyik legkönnyebben használható eszközévé váltak.

Ezen a piacon, ahol a webhelyek elkészítésének egyre gyorsabban kell történnie, egyre több fejlesztő fordul valamely nyílt forráskódú CMS alkalmazása felé. Balszerencsénkre százszámra találhatók CMS-ek, és nem egyszerű feladat közülük a feladathoz legmegfelelőbbet kiválasztani.

A következőkben – főleg az ‘egyszerű’ felhasználók számára – néhány támpontot szeretnék leírni arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a CMS kiválasztásánál. MIndesetre néhány gondolatot talán az implementátorok is továbbgondolhatnak.

Mi is a CMS?

A CMS (Content Management System, vagyis tartalomkezelő rendszer) egy webes alkalmazás, amely általában adatbázist használ a HTML és egyéb tartalom tárolására. A tartalom létrehozása és szerkesztése webes felületen történik, az alkalmazás adminisztrációs felületén (ezt nevezik backendnek is). Az elkészült tartalom pedig a webhely nagyközönség számára is látható részén jelenik meg (ez pedig a frontend).

Miért használjunk CMS-t?

Több mozgatórugója is lehet a CMS használatának, de a fő ok általában a tartalom létrehozásának, karbantartásának és módosításának egyszerű módja. Bár ezt a fejlsztők gyakran elfelejtik, és egyre több és több (sosem, vagy ritkán használt) szolgáltatásal tömik tele a CMS-eket, megnehezítve a felhasználók dolgát (és sokszor sajátjukat is).

Ne felejtsük el, hogy ha tartalomról beszélünk, az nem csak szöveget jelent. Ebbea körbe soroljuk egyebek mellett a kapcsolatfelvételi űrlapot és a felhasználó azonosítására szolgáló szolgáltatásokat is. A feladat tehát az, hogy meg kell találni azt a CMS-t, amely anélkül elégíti ki igényeinket, hogy elvesznénk a beállítások és szolgáltatások sűrűjében. A jó CMS lehetővé teszi, hogy a külcsínre és a megjelenítendő tartalomrafókuszálhassunk, nem mellékesen pedig könnyen adhassunk hozzá új kiterjesztéseket, szolgáltatásokat.

Az 5 leggyakoribb hiba

1. Geek-friendly CMS választása

Az első és legfontosabb, hogy a mellényhez a megfelelő gombot válasszuk. Aki CMS telepítésre adja a fejét – különösen, ha nem saját használatra készül a site -, mindig tartsa szem előtt, hogy az üzemeltető/használó nagy valószínűséggel nem a CMS lelkét szeretné pátyolgatni, hanem használni akarja. Mégpedig legtöbbször nagyon minimális technikai felkészültséggel. A reménybeli felhasználó a szerkesztői felületet úgy szeretné használni, ahogy működését elképzelte. Vagyis, hosszú távon az tesz jót a lelki egészségünknek, ha egyszerű működésű, letisztult adminisztrációs felülettel rendelkező CMS-t ajánlunk ügyfeleinknek – vagy választunk magunknak :)

2. A nagyobb jobb

Óvakodjunk, ha egy CMS – akár nyílt forráskódú, akár nem – azzal kecsegtet, hogy ő a legnagyobb. Ne dőljünk be a mögé szerveződő, tömegeket vonzó felhasználói közösségnek, a letölthető pluginok szinte végtelen számának. Ez csapda!

Maga a tény, hogy sokan használják, nem teszi kiválóvá a rendszert. (Windowst használ e blog látogatóinak közel 80%-a, Internet Explorert 38%… :) ) A CMS-t mindig a feladathoz kell választani.

A nagyszámú felhasználói és közreműködői közösségben igen kevés azoknak a száma, akik valóban foglalkoznak is a fejlesztéssel, akik a felhasználói visszajelzések és szükségletek alapján új szolgáltatásokat fejlesztenek a CMS-hez. Az átlagos közösségi tag átlagos (és gyakran szükségtelen) kiterjesztéseket készítget – szó se róla, időnként előbukkan egy-egy gyöngy a sárból, de nem ez a jellemző.

3. A kis szürke bátorítása

Lényegében az előző pont ellentéte; ha hátat is fordítunk egy behemótnak, nem biztos, hogy egy csontra leegyszerűsített CMS a jó választás. Mindig előre győződjünk meg róla, hogy a kiválasztandó rendszer tartalmazza-e azokat a kiterjesztéseket, amelyekre szükségünk van. Akárhányszor is botlunk bele egy ígéretes CMS-be, mielőtt különösebb energiát (pénzről nem is beszélve!) fektetnénk bele, vizsgáljuk meg, kínálja-e mindazt, amire szükségünk van.

4. Elmarad az alapos válogatás

Mindig válogassunk a lehetőségek között, mielőtt kikötünk egy CMS mellett. Látogassunk meg néhány webhelyet, amelyek már használják a kiválasztásra jelöltet. Vegyük fel a kapcsolatot a webmesterrel, kérdezzük meg véleményét, beszéljük meg az előnyöket-hátrányokat.

Aztán mindenképpen eljön az idő, amikor bele kell fektenünk némi időt a rendszer tesztelésére. Ezt mindenképp meg kell tenni az éles üzem előtt, akár magunknak, akár ügyfelünknek készítenénk is. Előfordulhat, hogy egy ígéretes kiterjesztés, vagy modul aktiválása után közel sem azt kapjuk, amit várunk – ennek a végleges üzembe állítás (vagy átadás) előtt ki kell derülnie.

5. Nem a végfelhasználó választja ki a CMS-t

Soha, soha ne bízzuk másra a használandó tartalomkezelő rendszer kiválasztását. A ritkábbnál is ritkább, amikor egy szakmabeli azt modja egy rendszerre, hogy “na, ez kódszinten is jól meg vagyon írva, és felhasználói felülete is tökéletes”. A webszakember nézi a kódfutás gyorsaságát, az adatbázis felépítését, meg ezer más – a felhasználó számára érdektelen – dolgot. Viszont kevés az esély rá, hogy a mezei felhasznló szemével lássa a kezelhetőséget. Hallgassuk meg a tanácsát, de mindig a felhasználó döntsön!

Ha mégis arra szorul valaki, hogy egy szolgáltatás beépítését másra kell bíznia, először is adjon neki egy részletes listát a teljesítendő követelményekről, aztán várja meg, milyen megoldási lehetőségekkel tud szolgálni. A kínált lehetőségek közül kell kiválasztani azt, amelyik a felhasználó számára a legbarátságosabb.

Hogy keressünk CMS-t?

Számos dolog van, amit figyelembe kell venni a testhezálló CMS kiválasztásánál. Közülük a legfontosabbakat megpóbálom összeszedni:

 1. Gyors és egyszerű telepítés
 2. Egyszerű adminisztrációs felület
 3. A kiegészítők gyors és egyszerű telepítése
 4. Egyszerű sablonkezelés
 5. Segítőkész felhasználói közösség

Érdemes intuitivitásunkat is bevetnünk: ha valamelyik CMS megjelenése vonzó, letisztult, áttekinthető, azt érdemes kipróbálni. Jó esélyünk van rá, hogy felhasználóbarát adminisztrációs felület tartozik hozzá. Mindenesetre, nem szabad elfelejteni: mielőtt időt, energiát fordítunk egy CMS telepítésére és testreszabására, mindig nézzük át a választási lehetőségeket.

Írta: htmlinfo

2009. 01 28 at 5:03 pm

Kategória: Tippek

Címkék , ,

2 megjegyzés :: 'Hogy válasszunk CMS-t?'

Feliratkozás a megjegyzésekre: RSS vagy Trackback küldése: 'Hogy válasszunk CMS-t?'.

 1. Konkretumok nelkul ez igy csak egy rakas altalannossag. Olyat valasszunk ami a legjobb, fontos hogy jo legyen de vigyazzunk arra, hogy nehogy rosszat valasszunk… Milyen egy egyszeru admin felulet? Vagy mi szamit egyszeru sablonkezelesnek? stbstb…

  lamantin

  2009. 01 29 at 0:03

 2. kihagytad a legfontosabbat, mégpedig azt, hogy a joomla felejtős (http://www.webdesignerdepot.com/2009/01/how-to-choose-the-right-cms/)

  fabrik

  2009. 01 29 at 15:10

Megjegyzés hozzáfűzése