HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Költözés Windowsról Linuxra

6 megjegyzés

Az úgy volt, hogy meghalódott az alaplap. Tehát csere. Ha már csere, akkor cserélődnek a közvetlen hozzátartozók is, úgymint: processzor, memória, videokártya. És a rend kedvéért reinstall… Az adatok természetesen másik merevlemezen, a formázandón csak a rendszer.

Tehát, minden összeépült, kábelek a helyükön, induljon a móka. Boot: POST OK, irány a Setup. Alapbeállítások, boot order (első a DVD, második a Ferencváros, OK.) Újraindítás, Windows XP CD (képzeljétek, jogtiszta!) be, ébredj! A telepítés el is kezdődött rendben, de a telepítési fájlok felmásolása sem fejeződött be, mert a telepítő elkékhalálozott: közölte, hogy a merevlemez írhatatlan, olvashatatlan, és különben is, hagyjam békén.

Ránéztem; kispofám, tegnap még ezen éltél, azóta nem bántotta senki. Kipróbáltam egy másik vincseszterrel, arra is ugyanezt mondta. Itt gondolkodóba estem. Tegyünk egy próbát gondoltam: MIndig van kéznél live Linux disztribúció, elő is vettem egyet a polcról. Boot, felépül, bemountolja a merevlemezt (read-only, mert live :-) ), olvasható. Ekkor mérgesedtem meg. Átültem egy másik géphez, körülnéztem a disztribúciók között. A Mandrivánál kötöttem ki, a One verziót választottam. Letöltés, gyors kiírás, át a másik géphez, boot, online install. Rövid testreszabás, minden működik. A Windows által méltatlan módon el nem ismert merevlemezről.

Azóta is Mandriván élek. És nem kell többet Windóz. [A folytatásban: mihez mit]

(A stat szerint a látogatók 74%-a Windows XP-t, 8%-a Vistát használ. Valamilyen Unix utódot pedig a maradék: 18%. iPhone-ról négyen, Symbian-t használó telefonról ketten látogattak meg, mióta a StatPress működik.)

Írta: htmlinfo

2008. 12 16 at 5:38 pm

Kategória: Vélemények

Címkék , , ,

6 megjegyzés :: 'Költözés Windowsról Linuxra'

Feliratkozás a megjegyzésekre: RSS vagy Trackback küldése: 'Költözés Windowsról Linuxra'.

 1. Üdv a klubban :)

  rrd

  2008. 12 16 at 19:38

 2. Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz. Kívánok sok-sok kitartást hozzá. Azt egyébként nem írtad, hogy miért a Mandriva mellett tetted le a voksod?

  Vince

  2008. 12 16 at 22:01

 3. @Vince,
  Folytatás holnap…

  htmlinfo

  2008. 12 16 at 22:08

 4. […] poszttal ezelőtt ígértem, írok egy pár sort arról, mihez mit használok a szép új világban. Előtte egy szót arról, […]

 5. Szia!
  Mikor legutóbb próbáltam a Mandrivát, nekem nagyon kevéssé volt testreszabható. Szerintem én a helyedbe az Ubuntu-t próbáltam volna ki (egyébként OpenSuse-t használok :-))
  Nem is értem, miért a Mandriva mellett döntöttél?

  vrsgyrgy

  2008. 12 20 at 19:11

 6. Ubuntut próbáltam, nem tetszett. Fedorára a múltkoriban fél délutánt tartott a WiFi drivert beédesgetni (ndiswrapperrel), még egyszer nem voltam hajlandó rá :)
  A Mandriván meg már Live módban is működött…
  Szóval a lustaság döntött :)

  htmlinfo

  2008. 12 20 at 22:21

Megjegyzés hozzáfűzése