HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Migrálás b2evo-ról WordPressre

nincs megjegyzés

Személyes blogom mindeddig b2evolution motorral működött, ma azonban úgy döntöttem, lecserélem azt is WordPressre. Általánosságban meg voltam vele elégedve, volt (van) egy-két kezelést megkönnyítő szolgáltatása (pl. Youtube és Google videók egyszerűsített beillesztése, auto-linebreak, auto-smiley, stb.), mindezek sajnos nem feledtethetik a ritke frissítést, a kevés számú plug-int, és a témák körülményes testreszabhatóságát-alkalmazhatóságát.

Szóval, a váltás mellett döntöttem. Mivel alapvetően lusta vagyok (s mint tudjuk; a világot a lustaság viszi előre :) ), ahhoz egyáltalán nem volt kedvem, hogy egyenként másoljam át a posztokat. De Google az én barátom is, így megkértem, legyen segítségemre.

Talált is egy ígéretes scriptet, mégpedig a WordPress oldalán, mégpedig részletes leírással. Mivel a cipőt a cipőboltból híve vagyok, a leírást átolvastam, letöltöttem a scriptet, elhelyeztem a frisen telepített WordPress wp-admin könyvtárában, és rajta. Hát, WordPressék nem dicsekedhetnek vele, hamar hibára futott. Átböngészve a forrást, kikeresve a hibahelyet, és hozzánézve a b2evo adatbázis-szerkezetét, kiderült, hogy a script valami régi evo verzióra készült: az SQL köszönő viszonyban sem volt az adott tábla tartalmával. Kijavítottam, újra futtattam. Részeredmény, hurrá!

Részeredmény, mondom: csak az első post jött át, a többi, és kategóriák nem. Megmorcosodtam, és ismét Google barátomhoz fordultam. Egy blogbejegyzést ajánlott, mondván, ott le vagyon írva step-by-step. Hát nézzük, gondoltam. A blogger egy másik blog egy postját emlegette (ez a post több helyen szerepelt a témakörben ajánlott irodalomként), de az nem nyerte el tetszésemet. Az első leírás (Small Business Entrepreneur blog) sem különösebben, de aztán rátaláltam az igazira.

A működő script szinte bolondbiztos. Miután bemásoltam a wp-admin könyvtárba, és lefuttattam, bekérte az adatbázis hozzáféréshez szolgáló adatokat, felajánlott néhány átvételi opciót (trackbackek, kommentek), lefutott, és közölte, hogy sikerrel járt.

Úgy is történt, inkább több, mint kevesebb sikerrel. Migrálta a bejegyzéseket, címeket, slugokat, képeket, beágyazott videókat. Lemaradtak viszont a kategóriába sorolások, és a posztokhoz ragasztott címkék. Ez pótolni beletelt-beletelik némi időbe, de a lényeg – a posztok – migrálása sikerült.

Ennek örömére – hátha másnak is ezen jár az esze – íme a script. (Az új WordPress motor már működik, de vannak még némi design feladatok; így látványnak még néhány napig marad a b2evo.)

import-b2evolution-wp2.php.tar.gz

Írta: htmlinfo

2008. 12 13 at 10:04 pm

Kategória: Tippek

Címkék , ,

Megjegyzés hozzáfűzése