HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

10 ígéretes CMS

nincs megjegyzés

Ha tatralomkezelő rendszerekből (CMS) akarunk építkezni, bőséges választék áll rendelkezésünkre. Különböző technológiák, szerkezeti felépítés és licenszek közül válogathatunk. A legismertebbek közülük a Drupal, WordPress, Movable Type, Joomla!, vagy a Textpattern, de aki a fő csapásiránytól kissé eltérő rendszert szeretne választani próbálja ki az itt következő alternatívák egyikét.

Tíz tartalomkezelőre szeretném felhívni a figyelmet, amelyek nem kapnak akkora nyilvánosságot, mint amekkorát népszerűbb társaik, bár megérdemelnék.

A CMS-ek választéka az itt bemutatottnál sokkal szélesebb; a kommentekben várom a ti kedvenceitek felsorolását.

ExpressionEngine

Az ExpressionEngine egy könnyen használható CMS. Flexibilitásáról, és intuitív sablonkezelő rendszeréről ismert – ez utóbbi teszi lehetővé a rendszer könnyű testreszabhatóságát. Beépített cachelési szolgáltatással rendelkezik, ami jelentősen csökkenti a szerver terhelését (nagyforgalmú időszakokban jól jön az ilyesmi).

Concrete5

A Concrete5 is könnyen használható CMS. Az oldalak on-the-fly szerkeszthetők; a megfelelő jogosultsággal bármikor és bárhol szerkesztő módba kapcsolhatunk. Beépített statisztikai modullal is rendelkezik, így nincs szükség külső alkalmazás, vagy plugin használatára a szükséges adatok összegyűjtéséhez.

Radiant CMS

A Radiant CMS célcsoportjai a kisméretű munkacsoportok. Egyszerű és elegáns kivitelezésű, ám tartalmaz néhány szükségtelennek tűnő és bonyolult alkalmazást – mindenesetre áttekinthető felület áll a felhasználók rendelkezésére webes tartalmak létrehozására és szerkesztésére.

CushyCMS

A CushyCMS egy “plug-and-play” tatralomkezelő rendszer, amelyet nem szükséges telepítgetni, és amely jelentősen csökkenti a karbantartási költséget és fejlesztési időt. A CushyCMS használatakor megadhatjuk, mely területek szerkeszthetők, biztonságos környezetet nyújtva a kevésbé technikai beállítottságú ügyfelek számára. A CushyCMS-t jelenleg vagy 10.000 webhelyen használják. és egyre népszerűbb.

Symphony

Az Overture által készített Symphony egy, fejlesztők számára készített CMS; testreszabásához ki lehet használni az XSLT által nyújtott lehetőségeket. Akik nem tudnak eleget az XSLT-ről, az Overture webhelyén nagyszámú oktatóanyagot és screencastot találnak. Érdemes figyelembe venni, hogy a Symphony nem a azok  számára készült, akik kevés technikai tudással is jól kezelhető CMS-t keresnek.

MODx

A MODx egyszerre tartalomkezelő rendszer és PHP alkalmazási keretrendszer. A MODx magasan szabványkövető, így könnyedén építhetünk vele az XHTML 1.1 strict Ajánlásnak megfelelő webhelyeket. Része egy beépített CSS menükészítő is, az egyszerű navigációs sáv elkészítéséhez. A kevésbé gyakorlott felhasználók számára rendelkezésre áll egy grafikus felhasználói felületű telepítő is.

Plone CMS

A Plone CMS egy csomagokból összeállítható tartalom kezelő rendszer; a Zope webes alkalmazási keretrendszerre épül. Népes és aktív fejlesztői közösség támogatja, így ha a használat során bármi gondunk támad, könnyű segítséget találni. A Plone-hoz kiterjedt, wiki formátumú dokumentáció is tartozik.

Railfrog

A Railfrog egyike azon kevés CMS-eknek, amelyek a Ruby On Rails webes alkalmazási keretrendszerre épültek (ugyanarra a technológiára, mely a Twitter és a Basecamp mögött áll). Az induláshoz érdemes átnézni a Railfrog, Developer Portal-ját, ahol részletes útmutatókat találhatunk.

TYPO3 CMS

A TYPO3 egy nyílt forráskódú, nagyvállalati szintű tartalom kezelő rendszer, amely egyszerre képes kiszolgálni egy cég webes és intranetes szükségleteit. Míg számos CMS a minél nagyobb egyszerűségre törekszik, a TYPO3 komplex szolgáltatásokat képes nyújtani a bonyolultabb célok eléréséhez is.

SilverStripe

A SilverStripe PHP alapú, nyílt forráskódú tartalom kezelő rendszer. Az MVC keretrendszert használva nagyfokú rugalmasságot és skálázhatóságot kínál. Működő demo is elérhető a fejlesztők webhelyén, ahol megtapasztalható működése – az adminisztrációs felület is elérhető.

Hasznos oldalak

Írta: htmlinfo

2008. 11 15 at 3:45 pm

Megjegyzés hozzáfűzése