HTML Info

Webről, magyarul, mindenkinek

Google Knol – az új tudásbázis

nincs megjegyzés

A Knol a Google egy új szolgáltatása, amivel a tudásmegosztást veszik célba. 2007 decemberében jelentették be fejlesztését, mára nyilvánosan elérhetővé vált.

A Knolnak sokkal több köze van a Squidoo-hoz és a HubPages-hez, mint a Wikipédiához. A szolgáltatás a szerzők köré épül: minden Knol bejegyzéshez hozzá tartozik a szerző neve és egy link rövid életrajzához. Ezen kívül a Google lehetővé teszi a személyazonosság igazolását is, habár ez a lehetőség egyelőre csak az USA-ban élők számára működik.

A Knolnak nem egy új enciklopédia létrehozása a célja, így nem címszavakhoz kapcsolódnak a cikkek. A szerzők bármilyen témában írhatnak, de erősen javasolt hiteles tartalmak feltöltése.

A Knolban a csoportmunkának három szintje lehetséges:

  • nyílt együttműködés (bármelyik Knol felhasználó szerkesztheti a cikket)
  • moderált együttműködés (bármelyik Knol felhasználó javasolhat változtatást a cikkben – ez az alapértelmezett)
  • zárt együttműködés (csak a társszerzők szerkeszthetik a cikket)

A Knolban a Google féle Page Creatornál már bevált rich-text (WYSIWYG) szövegszerkesztő használható, így a knolok a Wiki cikkeknél könnyebben formázhatók. A felhasználók a cikkeket értékelhetik, megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk, értékeléseket írhatnak róluk.

Alapértelmezés szerint a cikkek licensze a Creative Commons Attribution hatálya alá tartozik, de a licenszbeállítások megváltoztathatók.

Akár a Bloggerben, a Google itt is lehetővé teszi az  AdSense hirdetések megjelenítését, bár a hirdetések csak előre mghatározott helyen jelenhetnek meg. Nem lehet megváltoztatni a lapkiosztást és nem használhatók JavaScript kódok, objektumok és iframe-ek sem.

Írta: htmlinfo

2008. 07 24 at 10:02 am

Kategória: Hírek

Címkék , , ,

Megjegyzés hozzáfűzése